Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/388
Title: Cercetări privind optimizarea sistemelor de ambalare pentru alimente în cazul folosirii maselor plastice
Authors: Dămăcuş, Gabriel
Subjects: Ambalare
Ambalaje alimentare
Laminare
Amine aromatice
Spectrofotometre
Teză de doctorat
Issue Date: 2014
Publisher: Timişoara: Editura Politehnica
Citation: Dămăcuş, Gabriel. Cercetări privind optimizarea sistemelor de ambalare pentru alimente în cazul folosirii maselor plastice. Timişoara: Editura Politehnica, 2014
Series/Report no.: 8 Inginerie Industrială;60
Abstract: În ultimul timp, se realizează materiale plastice destinate contactului cu alimentele care nu constau numai dintr-un strat de material plastic ci combină până la 15 straturi diferite de plastic pentru a se obţine funcţionalitate optimă şi protecţie pentru aliment, în acelaşi timp cu reducerea greutăţii ambalajului. Într-un astfel de material sau obiect din plastic multistrat, straturile pot fi separate de aliment printro barieră funcţională. Această barieră este un strat în interiorul materialelor sau obiectelor care intră în contact cu alimentele, prin care se previne migrarea substanţelor din spatele barierei respective în alimente. În spatele unei bariere funcţionale, se pot utiliza substanţe neautorizate, cu condiţia ca ele să îndeplinească anumite criterii şi migrarea lor să rămână inferioară unei limite de detecţie stabilite. Ţinând seama de produsele deosebit de sensibile, precum şi de toleranţa analitică mare a analizei migrării, ar trebui să se stabilească un nivel maxim de 0,01 mg/kg în produsele alimentare pentru migrarea unei substanţe neautorizate printr-o barieră funcţională. Cercetarea experimentală referitoare la fabricarea ambalajelor alimentare din material plastic în a căror compoziţie se folosesc adezivi de laminare poliuretanici se bazează pe faptul că din componenţa ambalajului migrează în aliment componente ale adezivului de laminare cum sunt izocianaţii şi care în contact cu umiditatea din aer formează amine aromatice primare care sunt dovedite a fi cancerigene. Studiile efectuate au relevat despre cantitatea de amine aromatice care migrează în simulantul alimentar de obicei o soluţie de 3% acid acetic, utilizând metoda spectrofotometrică, calitatea aminelor s-a determinat prin metoda spectroscopică IR.
URI: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/388
ISBN: 9786065548152
Appears in Collections:Teze de doctorat/Phd theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BUPT_TD_Damacus Gabriel.pdf8.7 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.