Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/3983
Title: Posibilităţi de reglare a nivelului speciilor reactive ale oxigenului în organismul uman : aplicaţii în ingineria alimentară şi medicină
Authors: Samoilă, Olguţa Corina
Subjects: Biochimie
Teză de doctorat
Issue Date: 2008
Publisher: Timişoara: Editura Politehnica
Citation: Samoilă, Olguţa Corina. Posibilităţi de reglare a nivelului speciilor reactive ale oxigenului în organismul uman : aplicaţii în ingineria alimentară şi medicină. Timişoara: Editura Politehnica, 2008
Series/Report no.: 4 Ingineria Chimică;20
Abstract: Teza de faţă investighează multiple posibilităţi de reglare a nivelului speciilor reactive ale oxigenului în organismul uman. Pe de o parte, s-a urmărit obţinerea/selectarea unor alimente multicomponent pe bază de compuşi naturali de extracţie, cu capacitate antioxidantă mare, cu un conţinut optim de macro- şi microelemente, care s-au introdus în dieta a 90 de subiecţi cu sindrom metabolic. S-au analizat efectele administrării dietei alese asupra capacităţii organismului de neutralizare a speciilor reactive ale oxigenului prin investigarea mai multor parametrii de efect metabolic şi de progresie a aterosclerozei. Pe de altă parte, s-au investigat posibilităţile de reglare a unor factori genici implicaţi în controlul speciilor reactive ale oxigenului: genele corespunzătoare superoxid dismutazei extracelulare (EC-SOD) şi celor două izoforme α şi β ale proteinei de legare a secvenţei CCAAT (C/EBPα şi C/EBPβ. Folosindu-se metode şi tehnici specifice, s-au identificat modificări ale secvenţei ADN la nivelul acestor gene şi s-a analizat modul cum aceste modificări se manifestă la nivel funcţional în vasculatură şi în ţesutul adipos.
URI: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/3983
ISSN: 1842-8223
Appears in Collections:Teze de doctorat/Phd theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BUPT_TD_Samoila Olguta.pdf6.14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.