Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/475
Title: Cercetări privind valorificarea în siderurgie a deşeurilor pulverulente şi mărunte cu conţinut de fier şi carbon
Authors: Crişan, Eugen Mihai
Subjects: Praf de oţelărie
Praf de furnal
Nămol roşu
Rezistenţa materialelor
Ştiinţa materialelor
Deşeuri feroase
Teză de doctorat
Issue Date: 2013
Publisher: Timişoara: Editura Politehnica
Citation: Crişan, Eugen Mihai. Cercetări privind valorificarea în siderurgie a deşeurilor pulverulente şi mărunte cu conţinut de fier şi carbon. Timişoara: Editura Politehnica, 2013
Series/Report no.: 11 Ştiinţa şi Ingineria Materialelor;36
Abstract: Scopul tezei de doctorat, constă în determinarea posibilităţilor de valorificare în industria siderurgică a deşeurilor pulverulente si mărunte cu conţinut de fier si carbon. S-au ales pentru experimentări următoarele deşeuri: praf de furnal, praf de oţelărie Siemens Martin si electrică, ţunder, şlam de tunder, nămol roşu, zgură de oţelărie, (fracţia feroasă ), concentrat din deşeu sideritic si din cenuşă de termocentrală. S-au avut în vedere în principal deşeurile rezultate din industria siderurgică si din alte ramuri industriale (minieră, metalurgia neferoasă, energetică etc) şi în mod deosebit cele existente în zona de vest a României (Hunedoara, Călan, Oţelul Roşu, Reşiţa). S-a ales ca variantă tehnologică de valorificare a deşeurilor brichetarea. S-au produs brichete în fază de laborator şi pe baza rezultatelor obţinute la determinările calitative s-au stabilit ecuaţii de corelaţii simple si multiple între acestea si principalii componenţi ai reţetelor. De asemenea sau stabilit posibilităţile de creştere ale suprafeţei specifice de reacţie prin producerea brichetelor cu cavităţi. Prezenta teză conţine un număr de 8 capitole din care 6 sunt producţie proprie a autorului, si 2 reprezintă o sinteză a informaţiilor din literatura de specialitate, referitor la provenienţa si calitatea deseurilor, respectiv la procedeele si tehnologiile de valorificare a acestora. Teza de doctorat se incheie cu capitolul 8 în care se prezintă concluziile finale, contribuţiile personale, si directiile de continuare a cercetărilor.
Scopul tezei de doctorat, constă în determinarea posibilităţilor de valorificare în industria siderurgică a deşeurilor pulverulente si mărunte cu conţinut de fier si carbon. S-au ales pentru experimentări următoarele deşeuri: praf de furnal, praf de oţelărie Siemens Martin si electrică, ţunder, şlam de tunder, nămol roşu, zgură de oţelărie, (fracţia feroasă ), concentrat din deşeu sideritic si din cenuşă de termocentrală. S-au avut în vedere în principal deşeurile rezultate din industria siderurgică si din alte ramuri industriale (minieră, metalurgia neferoasă, energetică etc) şi în mod deosebit cele existente în zona de vest a României (Hunedoara, Călan, Oţelul Roşu, Reşiţa). S-a ales ca variantă tehnologică de valorificare a deşeurilor brichetarea. S-au produs brichete în fază de laborator şi pe baza rezultatelor obţinute la determinările calitative s-au stabilit ecuaţii de corelaţii simple si multiple între acestea si principalii componenţi ai reţetelor. De asemenea sau stabilit posibilităţile de creştere ale suprafeţei specifice de reacţie prin producerea brichetelor cu cavităţi. Prezenta teză conţine un număr de 8 capitole din care 6 sunt producţie proprie a autorului, si 2 reprezintă o sinteză a informaţiilor din literatura de specialitate, referitor la provenienţa si calitatea deseurilor, respectiv la procedeele si tehnologiile de valorificare a acestora. Teza de doctorat se incheie cu capitolul 8 în care se prezintă concluziile finale, contribuţiile personale, si directiile de continuare a cercetărilor.
URI: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/475
ISBN: 9786065546608
Appears in Collections:Teze de doctorat/Phd theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BUPT_TD_Crisan Eugen.pdf9.09 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.