Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/702
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPînzaru, Iulia Andreea-
dc.date.accessioned2019-04-18T06:30:01Z-
dc.date.accessioned2021-03-01T11:14:22Z-
dc.date.available2019-04-18T06:30:01Z-
dc.date.available2021-03-01T11:14:22Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.citationPînzaru, Iulia Andreea. Flavonoide şi bioconjugaţi cu activitate biologică: obţinere, analiză şi biodisponibilizare prin încapsulare moleculară. Timişoara: Editura Politehnica, 2011en_US
dc.identifier.isbn9786065543980-
dc.identifier.urihttp://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/702-
dc.description.abstractSubstanţele polifenolice, între care se numără şi flavonoidele, reprezintă una dintre cele mai importante clase de compuşi naturali care dispun de o remarcabilă activitate biologică. Utilizarea lor este limitată de stabilitatea redusă şi solubilitatea redusă a acestora, atât în solvenţi organici cât şi în soluţii apoase. Pentru a elimina aceste inconveniente, flavonoidele pot fi transformate în derivaţi glicozilaţi sau acilaţi, prin metode chimice, enzimatice sau chemoenzimatice. Metodele enzimatice sunt mai eficiente, pentru că ele oferă posibilitatea de a fi exploatată regioselectivitatea ridicată a acestor biocatalizatori, realizând o funcţionalizare selectivă a flavonoidei. Transformarea flavonoidelor în bioconjugaţi prin acilare cu acizi carboxilici de diverse structuri oferă posibilitatea de a introduce în molecula lor o altă funcţiune biologic activă şi de a modifica astfel în sens pozitiv nu numai proprietăţi fizice ca solubilitatea, ci şi activitatea biologică. Protejarea şi în special eliberarea controlată a diverselor molecule organice se realizează aproape exclusiv prin intermediul compuşilor încapsulaţi. Ciclodextrinele fac parte din clasa celor mai utilizaţi receptori din chimia incluziunii gazdă-oaspete, fiind utilizaţi preponderent în industriile alimentară, cosmetică şi farmaceutică. Avantajele încapsulării în ciclodextrine a substanţelor cu activitate biologică sunt: îmbunătăţirea biodisponibilităţii, creşterea stabilităţii, reducerea efectelor secundare. Până în prezent, nu există date de literatură referitoare la compuşii de incluziune ai ciclodextrinelor cu bioconjugaţi de tipul esterilor flavonoidelor şi nici la modelarea moleculară a unor asemenea complecşi. Cercetările efectuate în cadrul prezentei teze de doctorat au avut următoarele obiective principale: obţinerea de bioconjugaţi pe calea esterificării enzimatice directe a flavonoidelor cu acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi; identificarea, separarea şi caracterizarea acestor bioconjugaţi prin tehnici cromatografice şi spectrometrice;modelarea moleculară a interacţiunii bioconjugaţilor cu ciclodextrinele; obţinerea compuşilor de incluziune ai ciclodextrinelor cu flavonoide, acizi graşi (saturaţi şi nesaturaţi) şi bioconjugaţii acestora prin metoda cristalizării din soluţie etanol-apă şi studiul activităţii antioxidante şi transferului prin membrană a sistemelor supramoleculare obţinute.-
dc.language.isootheren_US
dc.publisherTimişoara: Editura Politehnicaen_US
dc.relation.ispartofseries4 Inginerie Chimică;54-
dc.subjectInginerie chimicăen_US
dc.subjectFlavonoideen_US
dc.subjectObţinereen_US
dc.subjectAnalizăen_US
dc.subjectTeză de doctoraten_US
dc.titleFlavonoide şi bioconjugaţi cu activitate biologică: obţinere, analiză şi biodisponibilizare prin încapsulare molecularăen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Teze de doctorat/Phd theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BUPT_TD_Pinzaru Iulia.pdf24.79 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.