DSpace Repository

Cercetări privind optimizarea sistemelor de ambalare pentru alimente în cazul folosirii maselor plastice

Show simple item record

dc.contributor.author Dămăcuş, Gabriel
dc.date.accessioned 2019-03-20T13:02:46Z
dc.date.accessioned 2021-03-01T11:10:41Z
dc.date.available 2019-03-20T13:02:46Z
dc.date.available 2021-03-01T11:10:41Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Dămăcuş, Gabriel. Cercetări privind optimizarea sistemelor de ambalare pentru alimente în cazul folosirii maselor plastice. Timişoara: Editura Politehnica, 2014 en_US
dc.identifier.isbn 9786065548152
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/388
dc.description.abstract În ultimul timp, se realizează materiale plastice destinate contactului cu alimentele care nu constau numai dintr-un strat de material plastic ci combină până la 15 straturi diferite de plastic pentru a se obţine funcţionalitate optimă şi protecţie pentru aliment, în acelaşi timp cu reducerea greutăţii ambalajului. Într-un astfel de material sau obiect din plastic multistrat, straturile pot fi separate de aliment printro barieră funcţională. Această barieră este un strat în interiorul materialelor sau obiectelor care intră în contact cu alimentele, prin care se previne migrarea substanţelor din spatele barierei respective în alimente. În spatele unei bariere funcţionale, se pot utiliza substanţe neautorizate, cu condiţia ca ele să îndeplinească anumite criterii şi migrarea lor să rămână inferioară unei limite de detecţie stabilite. Ţinând seama de produsele deosebit de sensibile, precum şi de toleranţa analitică mare a analizei migrării, ar trebui să se stabilească un nivel maxim de 0,01 mg/kg în produsele alimentare pentru migrarea unei substanţe neautorizate printr-o barieră funcţională. Cercetarea experimentală referitoare la fabricarea ambalajelor alimentare din material plastic în a căror compoziţie se folosesc adezivi de laminare poliuretanici se bazează pe faptul că din componenţa ambalajului migrează în aliment componente ale adezivului de laminare cum sunt izocianaţii şi care în contact cu umiditatea din aer formează amine aromatice primare care sunt dovedite a fi cancerigene. Studiile efectuate au relevat despre cantitatea de amine aromatice care migrează în simulantul alimentar de obicei o soluţie de 3% acid acetic, utilizând metoda spectrofotometrică, calitatea aminelor s-a determinat prin metoda spectroscopică IR. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.publisher Timişoara: Editura Politehnica en_US
dc.relation.ispartofseries 8 Inginerie Industrială;60
dc.subject Ambalare en_US
dc.subject Ambalaje alimentare en_US
dc.subject Laminare en_US
dc.subject Amine aromatice en_US
dc.subject Spectrofotometre en_US
dc.subject Teză de doctorat en_US
dc.title Cercetări privind optimizarea sistemelor de ambalare pentru alimente în cazul folosirii maselor plastice en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account