Abstract:
În această lucrare de doctorat am studiat modalitățile actuale de sortare a măslinelor, în scopul determinării procesului optim de sortare. Pentru optimizarea procesului de sortare am studiat posibilitatea de automatizare prin integrarea sistemelor optice de recunoaștere a culorii (senzori de culoare și cameră web). În acest scop, în prima fază, am creat un prototip care realizează sortarea bazându-se pe senzorii de culoare. Rezultatele obținute în urma experimentelor desfășurate cu acest prototip au fost bune, dar puteau fi mult îmbunătățite, astfel, în faza a 2-a am realizat un nou prototip care se bazează pe recunoașterea culorilor prin utilizarea camerei web. Camera web aducând o creștere a precizie în ceea ce privește recunoașterea culorii, de această dată rezultatele obținute au fost foarte bune.
Rezultatele experimentelor obținute cu prototipul dotat cu camera web aduc informații noi, care pot contribui la sortarea automată a măslinelor, dar și concluzii care ar putea fi utile la sortarea automată a legumelor și a fructelor acolo unde culoarea fructului joacă un rol important în calitatea lui și/sau în ceea ce privește valoarea nutritivă, putându-se astfel dezvolta sisteme de sortare complexe sau speciale pentru anumite fructe sau legume.