DSpace Repository

Cercetări privind optimizarea sistemelor de uscare prin congelare a alimentelor ; Analiza comportamentală a materialelor metalice şi a alimentelor

Show simple item record

dc.contributor.author Anghel, Gabriela-Victoria
dc.date.accessioned 2019-07-10T07:01:26Z
dc.date.accessioned 2021-03-01T11:08:39Z
dc.date.available 2019-07-10T07:01:26Z
dc.date.available 2021-03-01T11:08:39Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Anghel, Gabriela-Victoria. Cercetări privind optimizarea sistemelor de uscare prin congelare a alimentelor ; Analiza comportamentală a materialelor metalice şi a alimentelor. Timişoara: Editura Politehnica, 2010 en_US
dc.identifier.issn 1842-7855
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/732
dc.description.abstract Cercetările privind optimizarea sistemelor de uscare prin congelare (liofilizare) a alimentelor s-au realizat din perspectiva unei analize comportamentale a materialelor metalice care vin în contact cu alimentele supuse procesului. Oportunitatea temei abordate în teză este reliefată de nevoia crescândă de alimente de calitate, curate, de utilitate maximă nutrițională, care să asigure condiții de sănătate umană. Pornind de la stadiul actual al procesului de liofilizare aplicat alimentelor, sinteza principiilor teoretice, experiența practică anterioară, după o prezentare generală a variantelor constructiv-funcționale si instalațiilor industriale si de laborator, se trece la determinarea unui model sistemic generalizat de optimizare a sistemelor tehnice de liofilizare a alimentelor. În baza acestuia s-a elaborat un amplu program de cercetări experimentale atât asupra comportării materialelor metalice din construcția tăvilor suport cât si al alimentelor supuse liofilizării. Un accent deosebit se pune pe investigațiile microscopice asupra materialelor metalice, urmărindu-se tipologia și amploarea coroziunii, precum si a altor efecte datorate contactului a șapte tipuri de alimente, cu cinci categorii de aliaje metalice. Cercetarea experimentală a comportamentului alimentelor pe perioada procesului de liofilizare pornește de la un studiu asupra variației de temperatură în lichidele alimentare pe durata procesului, dezvoltând mai mult aspecte legate de efecte ale materialelor metalice asupra alimentelor, modificări cantitative ale conținutului de apă si nutrienți, ale concentrației de lipide neutre, prezența metalelor grele în alimentele liofilizate, efecte ale procesului de liofilizare asupra mediului. S-a emis o strategie de optimizare a sistemului tehnic de liofilizare, cu identificarea caracteristicilor materialului optim destinat construcției tăvilor suport. În anexe, pe lângă detaliile legate de ierarhizarea factorilor de influență, imagini microscopice ale materialelor metalice, se prezintă, în premieră, un catalog al alimentelor liofilizate. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.publisher Timişoara: Editura Politehnica en_US
dc.relation.ispartofseries 11 Ştiinţa şi Ingineria Materialelor;19
dc.subject Materiale metalice en_US
dc.subject Alimente en_US
dc.subject Analiză chimică en_US
dc.subject Teză de doctorat en_US
dc.title Cercetări privind optimizarea sistemelor de uscare prin congelare a alimentelor ; Analiza comportamentală a materialelor metalice şi a alimentelor en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account