Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/3909
Title: Caracteristici ale modificărilor homeostazice produse experimental la leporide prin exces de nitraţi în apa potabilă
Authors: Ghibu, George-Daniel
Subjects: Nitraţi
Aspecte biochimice
Teză de doctorat
Issue Date: 2008
Publisher: Timişoara: Editura Politehnica
Citation: Ghibu, George-Daniel. Caracteristici ale modificărilor homeostazice produse experimental la leporide prin exces de nitraţi în apa potabilă. Timişoara: Editura Politehnica, 2008
Series/Report no.: 2 Chimie;8
Abstract: Cercetările experimentale privind acţiunea nitraţilor asupra homeostaziei biochimice la animale de laborator (leporide) s-au efectuat pe două direcţii urmărind efectele asupra metaboliţilor azotaţi neproteici şi a biometalelor din ţesuturi şi organe (metalograme). În cadrul investigaţiilor efectuate se prezintă date analitice privind statusul metaboliţilor azotaţi neproteici (uree, creatinină şi acid uric) precum şi a unor biometale (Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, Ni) din ţesuturi (ţesutul muscular) şi organe (ficat, rinichi, creier) în urma administrării, în apa poptabilă, a unor soluţii de NaNO3 şi Mg(NO3)2. Concentraţiile soluţiilor administrate au avut ca valoare de referinţă nivelul maxim de contaminare – MCL (Maximum Contaminant Level) stabilit pentru nitraţi în apă (10 mg/L N-NO3). Soluţiile de nitrat de sodiu au fost preparate la concentraţii de 20xMCL şi 40xMCL iar cele de nitrat de magneziu la concetraţia de 20xMCL. Datele analitice obţinute oferă o imagine concludentă asupra efectelor dishomeostazice evidenţiind diferenţele apărute la utilizarea de soluţii din acelaşi nitrat în concentraţii diferite cât şi la utilizarea de soluţii de nitraţi diferiţi la concentraţii identice.
URI: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/3909
ISBN: 9789736257872
Appears in Collections:Teze de doctorat/Phd theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BUPT_TD_Ghibu George.pdf4.31 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.