Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/3997
Title: Contribuţii la studiul utilizării bis(o-nitrofenil)carbonatului în sinteze de derivaţi funcţionali ai acidului carbonic (uree, carbamaţi, carbonaţi)
Authors: Turoczi, Maria-Cristina
Subjects: Acid carbonic
Derivaţi
Chimie organică
Teză de doctorat
Issue Date: 2008
Publisher: Timişoara: Editura Politehnica
Citation: Turoczi, Maria-Cristina. Contribuţii la studiul utilizării bis(o-nitrofenil)carbonatului în sinteze de derivaţi funcţionali ai acidului carbonic (uree, carbamaţi, carbonaţi). Timişoara: Editura Politehnica, 2008
Series/Report no.: 2 Chimie;7
Abstract: În ultimii ani, în sinteza chimică un înteres deosebit se acordă proceselor chimice sigure şi care să nu aibă efecte negative asupra mediului înconjurător. Folosirea unor compuşi netoxici şi cu reactivitate mărită care să înlocuiască compuşii toxici în sinteza organică a devenit o problemă importantă din punct de vedere al mediului încojurător. Fosgenul, un compus extrem de toxic, este una din principalele materii prime utilizate pentru prepararea derivaţilor funcţionali ai acidului carbonic. Cu toate că de-a lungul timpului s-au găsit diferite tipuri de înlocuitori ai fosgenului care sunt compuşi stabili şi pot fi folosiţi fără precauţii speciale printre care dimetil carbonatul, bis(p-nitrofenil)carbonatul, trifosgenul, di-terţ-butil-dicarbonatul, 1,1-carbonildiimidazolul, 1,1’- carbonilbisbenzotriazolul, S,S’- dimetilditiocarbonatul, unii din aceştia fie sunt la rândul lor preparaţi din fosgen fie necesită condiţii energice sau îndelungate de reacţie. Atenţia noastră a fost îndreptată asupra bis(o-nitrofenil)carbonatului un compus netoxic şi stabil, în literatură fiind cunoscute doar reacţiile de transesterificare ale acestui carbonat în urma cărora s-au obţinut carbonaţi şi policarbonaţi. În cadrul grupului nostru de cercetare bis(o-nitrofenil)carbonatul a fost reobţinut şi a fost utilizat ulterior în reacţii cu diverşi nucleofili cu azot şi cu oxigen fiind obţinuţi cu succes o-nitrofenilcarbamaţi, diaril şi dialchil uree simetrice precum şi imidazolidinone şi oxazolidinone. În această lucrare se prezintă o continuare a studiului reacţiilor bis(onitrofenil) carbonatului cu nucleofili şi binucleofili cu azot în vederea obţinerii a diverse uree simetrice şi nesimetrice, disubstituite şi trisubstituite, bis-uree şi dicarbamaţi.
URI: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/3997
ISBN: 9789736257827
Appears in Collections:Teze de doctorat/Phd theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BUPT_TD_Turoczi Maria.pdf3.82 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.