Utilizaţi acest identificator pentru a cita sau a face link la acest document: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/405
Titlu: Contribuţii la optimizarea calităţii în sistemele tehnologice pentru fabricarea pastelor făinoase aglutenice
Autori: Iancu, Anca
Subiecte: Sisteme HACCP
Optimizare
Paste aglutenice
Celiachie
Gluten
Prolamine
Amilază
Reologie
Teză de doctorat
Data publicării: 2014
Editura: Timişoara: Editura Politehnica
Citare: Iancu, Anca. Contribuţii la optimizarea calităţii în sistemele tehnologice pentru fabricarea pastelor făinoase aglutenice. Timişoara: Editura Politehnica, 2014
Serie/Nr. raport: 8 Inginerie Industrială;59
Abstract: În ultimii ani, un rol din ce în ce mai important se acordă relaţiei alimentaţie – boală, studii epidemiologice demonstrând influenţa nutriţiei în toată patologia umană: boli de metabolism majore, hipovitaminozele, alergia, ateroscleroza şi imunodeficienţa, etc. Mulţi oameni se tem de limitările şi restricţiile impuse de o dietă. Chiar dacă aceasta însemnă respectarea anumitor reguli, viaţa cu celiachie poate fi trăită cu intensitate şi bucurie, datorită alimentelor fără gluten oferite de industria alimentară în cantităţi din ce în ce mai mari. Pastele aglutenice sunt alimente fără risc în viaţa de zi cu zi a persoanelor alergice la gluten, cea mai răspândită boală genetică din Europa. Cercetarea experimentală în fabricarea pastelor porneşte de la faptul că se folosesc materii prime fără gluten ca făina de orez, făina de porumb, de hrişcă, soia, ouă îmbunătăţite cu suc de morcovi, suc de afine, pastă de tomate şi spanac. Un accent deosebit se pune pe caracteristicile de calitate, care trebuie să fie apropiate de cele ale pastelor din făină de grâu, pe comportarea la fierbere şi creşterea în volum. Studiile reologice efectuate asupra amestecurilor de făină aglutenice utilizate, au evidenţiat absorbţia apei, timpul de malaxare, consistenţa, rezistenţa la amiloliză, retrogradarea necesare în stabilirea reţetelor de fabricaţie. S-au elaborat norme tehnologice de fabricaţie pentru întreprinderile din domeniu (specificaţii tehnice, instrucţiuni tehnologice, scheme tehnologice) precum şi un model original pentru siguranţa alimentelor, în vederea asigurării condiţiilor de aplicare şi implementare a sistemului HACCP.
URI: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/405
ISBN: 9786065548145
Colecţia:Teze de doctorat/Phd theses

Fişierele documentului:
Fişier Descriere MărimeFormat 
BUPT_TD_Iancu Anca.pdf3.87 MBAdobe PDFVizualizare/Deschidere


Documentele din DSpace sunt protejate de legea dreptului de autor, cu toate drepturile rezervate, mai puţin cele indicate în mod explicit.