Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/6320
Title: Amenajarea spațiului public în cadrul dezvoltărilor suburbane de tip urban sprawl în vederea întăririi simțului comunitar
Authors: Bădescu, Ștefana
Damian, Andrei
Subjects: Zona Braytim
Urban sprawl
Issue Date: Sep-2023
Publisher: Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea Arhitectură și Urbanism, Departamentul Arhitectură
Citation: Damian, Andrei; Bădescu, Ștefana. Amenajarea spațiului public în cadrul dezvoltărilor suburbane de tip urban sprawl în vederea întăririi simțului comunitar. Timișoara: Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea Arhitectură și Urbanism, Departamentul Arhitectură, 2023.
Abstract: Lucrarea urmărește continuarea ideilor enunțate în lucrarea teoretică și aplicabilitatea acestora în cadrul sitului studiat, zona Braytim. Prin selectarea metodologiilor de intervenție teoretizate, acestea au validat caracteristicile principale ale unei dezvoltări de tip urban sprawl prin concepte precum dezvoltări de tip „leapfrog”, commercial strip development, dezvoltări monofuncționale, lipsa spațiilor publice, densitate redusă și accesibilitate redusă. La nivelul arealului de intervenție, aceste caracteristici devin pregnante, unde conectivitatea zonei limitrofe cu orașul este deficitară, iar o tendință de stradă comercială se regăsește pe calea Timișoarei, fiind amplasate majoritatea funcțiunilor prezente pe sit. La nivel morfologic formele spațiale devin elemente definitorii în modelarea țesutului urban, unde teoriile enunțate de Lynch au fost selectate pentru a identifica caracteristicile mediului existent. Prin analizarea mai multor layere de informații, situl validează caracterul tranzitoriu al zonei prin lipsa activităților, lipsa unor noduri de activitate, repere și în general elementele memorabile pe care le-am putea găsi în orașele pe care le găsim atrăgătoare. Plecând de la premiza creșterii calității vieții în rândul rezidenților, natura, spațiile verzi și zonele de relaxare constituie elemente importante la conceptul de ecosystem services. Prin analiza cadrului natural, s-au găsit o serie de aspecte importante care s-ar putea fructifica și stimula pătrunderea zonelor verzi în interiorul mediului construit. Canalele de desecare ANIF și crearea unui coridor ecologic în relație cu activitățile noi propuse au ca scop crearea unor noduri de activități și creerea unui simți identitar, prin generarea unor locuri plăcute în care oamenii se pot aduna, socializa și relaxa. În esență teoriile alese încearcă să analizeze obiectiv aspectele care țin de tipologia unor astfel de așezări periurbane, identificarea zonelor cheie de intervenție și crearea unei metodologii de mediere a unor astfel de structuri urbane.
URI: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/6320
Appears in Collections:Lucrări de diplomă/Dissertations

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
U_Damian Andrei_Diploma_f.pdf
  Restricted Access
25.42 MBAdobe PDFView/Open Request a copy
U_Damian Andrei_Prediploma_f.pdf
  Restricted Access
14.72 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.