Utilizaţi acest identificator pentru a cita sau a face link la acest document: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/6328
Titlu: Conversia ansamblului Bisericii fortificate din Vermeș, Bistrița-Năsăud
Autori: Andreescu, Ioan
Deac, Alexa-Laura
Subiecte: Patrimoniu
Peisaj rural
Biserică fortificată
Restaurare
Conversie
Educație
Refuncționalizare
Data publicării: feb-2024
Editura: Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea Arhitectură și Urbanism, Departamentul Arhitectură
Citare: Deac, Alexa-Laura; Andreescu, Ioan. Conversia ansamblului Bisericii fortificate din Vermeș, Bistrița-Năsăud. Timișoara: Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea Arhitectură și Urbanism, Departamentul Arhitectură, 2024.
Abstract: Această lucrare teoretică are ca scop principal analiza oportunității și implementării proiectului de conversie a ansamblului bisericii fortificate din satul Vermeș, comuna Lechința, județul Bistrița-Năsăud. În spatele temei propuse se află un beneficiar real, asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean, care are ca obiectiv reabilitarea ansamblului prin re-funcționalizarea fostei biserici, a turnului, fostei școli confesionale și casei parohiale. Obiectivul lucrării este de a crea un cadru teoretic care să dicteze liniile directoare ale proiectului care urmează să fie implementat într-un spațiu rural aparte și într-o comunitate unde sentimentul de apartenență lipsește. Această analiză se referă la obținerea unei viziuni, atât pe plan național, cât și internațional despre procedeele de conservare și dezvoltare ale patrimoniului, urmând ca mai apoi acestea să fie ancorate în realitate. Strategia de refuncționalizare a întregului ansamblu implică actorii locali și cei regionali, satul cu un fost specific săsesc nemaiavând caracteristicile culturale de odinioară. Interesul demonstrat de autoritățile publice locale și de organizațiile non-guvernamentale pentru conservarea patrimoniului săsesc reprezintă o oportunitate de implementare a proiectului prin care ar crește potențialul turistic, economic și cultural al zonei. Tot în cadrul lucrării se dezvoltă problematicile și oportunitățile care vin odată cu punerea în relație a omului cu patrimoniul material și imaterial, folosindu-se de ideea de memorie colectivă. Teoriile prezentate se vor concluziona cu înțelegerea importanței unui astfel de ansamblu și de felul în care revitalizarea lui prin introducerea unor funcțiuni educaționale și culturale vor modifica dinamica zonei. Această lucrare se încheie cu prezentarea proiectului din punct de vedere arhitectural, structural, soluția finală fiind una bazată pe o conversie sustenabilă și integratoare.
URI: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/6328
Colecţia:Lucrări de diplomă/Dissertations

Fişierele documentului:
Fişier Descriere MărimeFormat 
R_Deac Alexa_Diploma_f.pdf
  Restricted Access
24.05 MBAdobe PDFVizualizare/Deschidere Request a copy
R_Deac Alexa_Prediploma_f.pdf
  Restricted Access
8.46 MBAdobe PDFVizualizare/Deschidere Request a copy


Documentele din DSpace sunt protejate de legea dreptului de autor, cu toate drepturile rezervate, mai puţin cele indicate în mod explicit.