Utilizaţi acest identificator pentru a cita sau a face link la acest document: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/6417
Titlu: Mașină de scris tip C.N.C.
Autori: Balint, Cosmin
Lovasz, Erwin
Subiecte: Mașina de scris
C.N.C.
Mecatronică
Robotică
Data publicării: 2024
Editura: Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Mecanică, Departamentul de Mecatronică și Robotică
Citare: Balint, Cosmin; Lovasz, Erwin.Mașină de scris tip C.N.C. . Timișoara: Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Mecanică, Departamentul de Mecatronică și Robotică, 2024.
Abstract: În contextul actual, în care digitalizarea domină metodele de comunicare, scrisul de mână a devenit o formă mai rară de exprimare, fiind adesea înlocuită de tastarea mesajelor sau comunicarea vocală prin diverse aplicații. Cu toate acestea, capacitatea de a scrie manual încă joacă un rol esențial în multe aspecte ale vieții, în special în situațiile formale sau personale unde un mesaj scris de mână poate avea un impact emoțional semnificativ. Persoanele cu dizabilități se confruntă adesea cu provocări majore în acest domeniu, limitările fizice făcând dificilă, dacă nu chiar imposibilă, utilizarea tradițională a instrumentelor de scris. În trecut, au fost dezvoltate diverse soluții tehnologice pentru a asista persoanele cu dizabilități în activități de zi cu zi, inclusiv tehnologii de asistență pentru scris, cum ar fi programe de recunoaștere a vocii pentru a da diverse comenzi aparatelor inteligente. Cu toate acestea, multe dintre aceste soluții pot fi costisitoare sau pot necesita personalizare pentru a se potrivi nevoilor specifice ale utilizatorilor. Proiectul propus în această lucrare de licență este o mașină de scris de tip CNC, concepută special pentru a fi accesibilă și ușor de utilizat de persoanele cu dizabilități. Diferența majoră a acestui proiect față de soluțiile existente constă în adaptabilitatea și costurile reduse, oferind o alternativă practică la tehnologiile existente. Studiul de caz pentru acest proiect implică proiectarea și fabricația unei mașini de scris CNC care utilizează trei axe (X, Y, Z) și este acționată de motoare pas cu pas și un servomotor. Această configurație permite mișcări precise și controlate ale axelor X și Y, esențiale pentru reproducerii fidele a scrisului manual. Mașina va fi capabilă pe hârtie, oferind o calitate a scrisului comparabilă cu cea umană, dar fără necesitatea controlului fizic direct din partea utilizatorului.
URI: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/6417
Colecţia:Lucrări de diplomă/Dissertations

Fişierele documentului:
Fişier Descriere MărimeFormat 
BALINT Cosmin_f.pdf
  Restricted Access
2.2 MBAdobe PDFVizualizare/Deschidere Request a copy


Documentele din DSpace sunt protejate de legea dreptului de autor, cu toate drepturile rezervate, mai puţin cele indicate în mod explicit.