Utilizaţi acest identificator pentru a cita sau a face link la acest document: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/6429
Titlu: Robot pentru stingerea incendiilor
Autori: Darius, Petrea
Pop, Flotina
Subiecte: Robot
PSI
Data publicării: 2024
Editura: Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Mecanică, Departamentul de Mecatronică și Robotică
Citare: Petrea, Darius; Pop, Florina. Robot pentru stingerea incendiilor. Timișoara: Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Mecanică, Departamentul de Mecatronică și Robotică, 2024.
Abstract: În peisajul nostru tehnologic în continuă evoluție, abordarea provocărilor cu soluții inovatoare este esențială. Această lucrare sintetizează eforturile în dezvoltarea unui sistem robotic, conceput pentru a combate incendiile de la distanță. Această teză de licență investighează crearea și implementarea unui robot, creat special pentru a naviga în medii periculoase și pentru a stinge incendii printr-un sistem de control de la distanță. La baza acestui proiect se află Arduino Uno, care funcționează ca placa de control a sistemului robotic. Beneficiind de versatilitatea și programabilitatea platformei Arduino, robotul se integrează perfect în scenariile de urgență, devenind o unealtă de încredere în mâinile primilor intervenționiști sau a personalului de siguranță. Aplicația practică a acestui proiect vizează îmbunătățirea capacităților de stingere a incendiilor, furnizând o soluție simplă, controlată la distanță, care poate naviga prin terenuri dificile. Una dintre caracteristicile cheie ale acestui sistem este funcționalitatea sa de control la distanță printr-o aplicație Bluetooth. Acest lucru permite operatorilor să manevreze robotul de la o distanță sigură, asigurând o reacție în timp real la scenariile dinamice de incendiu. Integrarea unui sistem de vizualizare a camerei de la distanță în aplicație amplifică conștientizarea situațională, permițând operatorilor să ia decizii informate și să optimizeze strategiile de stingere a incendiilor. Capacitatea robotului de a controla un jet de apă în două axe se realizează prin utilizarea a două motoare servo și a unei pompe. Acest mecanism de control al apei nu numai că îmbunătățește eficiența stingerii, ci permite și direcționarea precisă a jetului de apă pentru a aborda incendiile cu o precizie mai bună. Integrarea motoarelor servo adaugă o doză de dexteritate la capacitățile robotului, pe lângă poziționarea acestuia prin virare, permițându-i să se adapteze la condițiile variabile ale incendiilor. În plus față de eficiența sa în stins incendii, robotul oferă o soluție eficace și în ceea ce privește colectarea datelor în timp real. Sistemul de vizualizare la distanță permite operatorilor să evalueze situația din zonele afectate și să coordoneze acțiunile de stingere a incendiilor cu mai multă precizie. Această capacitate de monitorizare avansată contribuie semnificativ la creșterea eficienței operaționale și la minimizarea riscurilor pentru personal.
URI: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/6429
Colecţia:Lucrări de diplomă/Dissertations

Fişierele documentului:
Fişier Descriere MărimeFormat 
PETREA Darius_f.pdf
  Restricted Access
2.41 MBAdobe PDFVizualizare/Deschidere Request a copy


Documentele din DSpace sunt protejate de legea dreptului de autor, cu toate drepturile rezervate, mai puţin cele indicate în mod explicit.