Utilizaţi acest identificator pentru a cita sau a face link la acest document: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/6431
Titlu: Robot de detonare mine marine
Autori: Sasu, Adrian
Ciupe, Valentin
Subiecte: Robot
Mine marine
Data publicării: iun-2024
Editura: Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Mecanică, Departamentul de Mecatronică și Robotică
Citare: Sasu, Adrian; Ciupe, Valentin. Robot de detonare mine marine. Timișoara: Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Mecanică, Departamentul de Mecatronică și Robotică, 2024.
Abstract: În luna septembrie a anului 2023, autoritățile responsabile de securitatea națională a României au detectat pe litoralul românesc un pericol care provine din est. Au fost detectate un număr crescut de mine marine plutitoare în apropierea litoralului care prezintă un pericol major pentru populație, acestea fiind purtate de curenții marini până înspre plajele noastre [23]. Pericolul nu a putut fi preîntâmpinat, astfel încât s-au produs câteva incidente grave, prin detonarea minelor în momentul impactului cu zonele civile. Din fericire, nu au fost victime umane, conform relatărilor descrise în sursele din bibliografie citate. În cazul detectării acestui tip de problemă sunt trimise echipaje specializate pe teren pentru a neutraliza pericolul minelor marine, aceste echipaje localizează minele și le interceptează prin intermediul unei bărci mici. Astfel, echipajele trebuie să dezamorseze mina sau să atașeze de acestea o încărcătură explozivă pentru a putea fi detonate de la distanță. Lucrarea mea se adresează problemei privind securitatea și pericolul la care se expun aceste echipaje speciale. Robotul pe care l-am proiectat permite ca echipajele să aibă acces la minele marine plutitoare detectate de la o distanță de siguranță, deoarece fiabilitatea și starea acestor mine este necunoscută. Apropierea de acestea în zona lor de explozie poate fi fatală pentru echipaje. Astfel, echipajele pot păstra o distanță de siguranță față de aceste mine pentru a evita orice fel de detonare prematură a acestora datorită incertitudinii și astfel menținerea echipajului în siguranță. Robotul propus de mine este menit să planteze o încărcătură explozivă de tip „Shaped Charge” de dimensiuni reduse pe suprafața minei marine. Acesta are proprietatea de control de la distanță, permite blocarea țintei, astfel încât să se mențină o distanță și o orientare necesare în mod automat pentru plasarea încărcăturii explozive, iar nu în cele din urmă, are funcția de plasare a încărcăturii explozive pe suprafața minei marine. Controlul de la distanță este posibil datorită conexiunii Bluetooth și a unui controller separat. Partea de control este împărțită în două locuri (dispozitive), pe plăcuțele de dezvoltare LOLIN ESP32 și Arduino UNO R3, iar partea de acționare conține două motoare DC, un motor servo și trei senzori de distanță ultrasonici. Robotul își îndeplinește scopul propus și ar putea aduce un beneficiu mare pentru siguranța echipajelor speciale. Drumul pe care l-am parcurs până în momentul acesta a necesitat dedicare și cunoștințe acumulate pe parcursul întregii pregătiri profesionale, această lucrare reprezentând puntea de legătură între cercetare și aplicarea conceptelor de mecatronică în viața de zi cu zi, prin mărirea gradului de siguranță pentru toți cei implicați în aceste operațiuni speciale.
URI: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/6431
Colecţia:Lucrări de diplomă/Dissertations

Fişierele documentului:
Fişier Descriere MărimeFormat 
SASU Adrian_f.pdf
  Restricted Access
2.81 MBAdobe PDFVizualizare/Deschidere Request a copy


Documentele din DSpace sunt protejate de legea dreptului de autor, cu toate drepturile rezervate, mai puţin cele indicate în mod explicit.