Abstract:
Tema tezei de doctorat a urmărit obţinerea unor extracte carotenoidice din diferite materiale vegetale, caracterizarea acestora şi
valorificarea lor. Materialele vegetale luate în studiu aparţin familiilor: Gramineae (diferiţi hibrizi noi de porumb), Compositae (flori de gălbenele), Papaveraceae (rostopască), Elaegnaceae (fructe de cătină
albă), Rosaceae (fructe de piersic) şi Rutaceae (fructe de portocal) şi
au fost alese datorită conţinutului lor bogat în pigmenţi carotenoidici. Studiul efectuat are un caracter interdisciplinar şi a făcut apel la mai
multe domenii cum ar fi: biochimie, microbiologie, chimie organică,
chimie analitică, statistică, reologie, farmacie, industrie alimentară,
zootehnie etc. Teza de doctorat este structurată în două părţi principale: ● Prima parte: „Stadiul cunoaşterii în domeniu”, în care sunt
prezentate consideraţiile teoretice generale cu privire la carotenoide: clasificare, structură chimică, nomenclatură, răspândirea lor în natură,
proprietăţi fizice şi chimice generale, metode de extracţie, identificare şi dozare, precum şi aplicaţiile lor în medicină, farmacie, cosmetică,
zootehnie, industria alimentară.
● Partea a doua: „Contribuţii proprii”, în care sunt prezentate datele
generale privind plantele studiate, metodele de extracţie şi de analiză
a extractelor carotenoidice obţinute, ca şi modalităţile de aplicare în practică a acestora în domeniul farmaceutic, zootehnic şi al industriei alimentare.