Abstract:
Teza de faţă investighează multiple posibilităţi de reglare a
nivelului speciilor reactive ale oxigenului în organismul uman. Pe de o
parte, s-a urmărit obţinerea/selectarea unor alimente multicomponent pe
bază de compuşi naturali de extracţie, cu capacitate antioxidantă mare,
cu un conţinut optim de macro- şi microelemente, care s-au introdus în
dieta a 90 de subiecţi cu sindrom metabolic. S-au analizat efectele
administrării dietei alese asupra capacităţii organismului de neutralizare
a speciilor reactive ale oxigenului prin investigarea mai multor parametrii
de efect metabolic şi de progresie a aterosclerozei. Pe de altă parte, s-au
investigat posibilităţile de reglare a unor factori genici implicaţi în
controlul speciilor reactive ale oxigenului: genele corespunzătoare
superoxid dismutazei extracelulare (EC-SOD) şi celor două izoforme α şi
β ale proteinei de legare a secvenţei CCAAT (C/EBPα şi C/EBPβ.
Folosindu-se metode şi tehnici specifice, s-au identificat modificări ale
secvenţei ADN la nivelul acestor gene şi s-a analizat modul cum aceste
modificări se manifestă la nivel funcţional în vasculatură şi în ţesutul
adipos.