Abstract:
Lucrarea urmăreşte metodele şi mijloacele de testare şi
îmbunătăţire a calităţii băuturilor răcoritoare, având la bază
determinări experimentale care urmăresc evoluţia parametrilor fizicochimici
şi controlul microbiologic al sucurilor în timp, precum şi
modelarea matematică pe o scară largă.
Experimental s-a realizat validarea metodei ASLD ce permite
stabilirea duratei de valabilitate a sucurilor cu conţinut de fruct. S-a
elaborat unui algoritm de calcul multivariabil, care oferă posibilitatea
predicţiei conţinutului de dioxid de carbon în funcţie de alţi parametrii
fizico-chimici în flacoanele din PET.
Totodată s-a urmărit degradarea sucurilor în diverse condiţii
de depozitare şi s-a stabilit temperatura optimă de pasteurizare
determinată şi prin calculul echivalenţilor de pasteurizare şi s-a studiat
posibilitatea protejării acestora cu ajutorul compuşilor cu proprietăţi
antioxidante şi a extractelor vegetale pudră cu conţinut de flavonoide.
O altă direcţie o constituie testarea acţiunii conservanţilor utilizaţi în
industria sucurilor şi studiul comparativ a două tipuri de închideri la
flacoanele PET.