Abstract:
Prin subiectul abordat, teza de doctorat răspunde unor
probleme de actualitate legate de calitatea mierii de albine din
perspectiva cerinţelor Uniunii Europene privind asigurarea sănătăţii
consumatorului.
Cercetările şi studiile efectuate se referă la metodele şi
mijloacele de testare a calităţii mierii de albine, care joacă un rol
important atât în ceea ce priveşte valorificarea acesteia ca şi produs
propriu-zis, dar şi ca materie primă în industria alimentară şi
farmaceutică. Îmbunătăţirea calităţii mierii, presupune cunoaşterea
factorilor care o pot polua şi metodele de testare pentru identificarea lor
în vederea eliminării.
Lucrarea evidenţiază o evaluare a principalelor aspecte care au
stat la baza cercetărilor experimentale şi a contribuţiilor aduse în
domeniu, precum şi apelează la o abordare sistemică a problemelor
legate de calitatea mierii de albine, prin elaborarea şi utilizarea
modelelor matematice.
Tema este tratată în mod interdisciplinar, îmbinând aspecte din
diferite domenii: inginerie chimică, teoria sistemelor, chimie, modelare
matematică şi simulare numerică, matematică (metode de calcul,
ecuaţii de regresie), statistică, informatică (Matlab, Excel), legislaţie
privind domeniul apicol, etc.