Utilizaţi acest identificator pentru a cita sau a face link la acest document: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/475
Titlu: Cercetări privind valorificarea în siderurgie a deşeurilor pulverulente şi mărunte cu conţinut de fier şi carbon
Autori: Crişan, Eugen Mihai
Subiecte: Praf de oţelărie
Praf de furnal
Nămol roşu
Rezistenţa materialelor
Ştiinţa materialelor
Deşeuri feroase
Teză de doctorat
Data publicării: 2013
Editura: Timişoara: Editura Politehnica
Citare: Crişan, Eugen Mihai. Cercetări privind valorificarea în siderurgie a deşeurilor pulverulente şi mărunte cu conţinut de fier şi carbon. Timişoara: Editura Politehnica, 2013
Serie/Nr. raport: 11 Ştiinţa şi Ingineria Materialelor;36
Abstract: Scopul tezei de doctorat, constă în determinarea posibilităţilor de valorificare în industria siderurgică a deşeurilor pulverulente si mărunte cu conţinut de fier si carbon. S-au ales pentru experimentări următoarele deşeuri: praf de furnal, praf de oţelărie Siemens Martin si electrică, ţunder, şlam de tunder, nămol roşu, zgură de oţelărie, (fracţia feroasă ), concentrat din deşeu sideritic si din cenuşă de termocentrală. S-au avut în vedere în principal deşeurile rezultate din industria siderurgică si din alte ramuri industriale (minieră, metalurgia neferoasă, energetică etc) şi în mod deosebit cele existente în zona de vest a României (Hunedoara, Călan, Oţelul Roşu, Reşiţa). S-a ales ca variantă tehnologică de valorificare a deşeurilor brichetarea. S-au produs brichete în fază de laborator şi pe baza rezultatelor obţinute la determinările calitative s-au stabilit ecuaţii de corelaţii simple si multiple între acestea si principalii componenţi ai reţetelor. De asemenea sau stabilit posibilităţile de creştere ale suprafeţei specifice de reacţie prin producerea brichetelor cu cavităţi. Prezenta teză conţine un număr de 8 capitole din care 6 sunt producţie proprie a autorului, si 2 reprezintă o sinteză a informaţiilor din literatura de specialitate, referitor la provenienţa si calitatea deseurilor, respectiv la procedeele si tehnologiile de valorificare a acestora. Teza de doctorat se incheie cu capitolul 8 în care se prezintă concluziile finale, contribuţiile personale, si directiile de continuare a cercetărilor.
Scopul tezei de doctorat, constă în determinarea posibilităţilor de valorificare în industria siderurgică a deşeurilor pulverulente si mărunte cu conţinut de fier si carbon. S-au ales pentru experimentări următoarele deşeuri: praf de furnal, praf de oţelărie Siemens Martin si electrică, ţunder, şlam de tunder, nămol roşu, zgură de oţelărie, (fracţia feroasă ), concentrat din deşeu sideritic si din cenuşă de termocentrală. S-au avut în vedere în principal deşeurile rezultate din industria siderurgică si din alte ramuri industriale (minieră, metalurgia neferoasă, energetică etc) şi în mod deosebit cele existente în zona de vest a României (Hunedoara, Călan, Oţelul Roşu, Reşiţa). S-a ales ca variantă tehnologică de valorificare a deşeurilor brichetarea. S-au produs brichete în fază de laborator şi pe baza rezultatelor obţinute la determinările calitative s-au stabilit ecuaţii de corelaţii simple si multiple între acestea si principalii componenţi ai reţetelor. De asemenea sau stabilit posibilităţile de creştere ale suprafeţei specifice de reacţie prin producerea brichetelor cu cavităţi. Prezenta teză conţine un număr de 8 capitole din care 6 sunt producţie proprie a autorului, si 2 reprezintă o sinteză a informaţiilor din literatura de specialitate, referitor la provenienţa si calitatea deseurilor, respectiv la procedeele si tehnologiile de valorificare a acestora. Teza de doctorat se incheie cu capitolul 8 în care se prezintă concluziile finale, contribuţiile personale, si directiile de continuare a cercetărilor.
URI: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/475
ISBN: 9786065546608
Colecţia:Teze de doctorat/Phd theses

Fişierele documentului:
Fişier Descriere MărimeFormat 
BUPT_TD_Crisan Eugen.pdf9.09 MBAdobe PDFVizualizare/Deschidere


Documentele din DSpace sunt protejate de legea dreptului de autor, cu toate drepturile rezervate, mai puţin cele indicate în mod explicit.