Utilizaţi acest identificator pentru a cita sau a face link la acest document: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/6364
Titlu: Imagistică biomedicală în stomatologie și NDT folosind o gamă de tehnici de investigare, cu focus pe tomografia în coerență optică (OCT)
Autori: Erdelyi, Ralph Alexandru
Subiecte: Imagistică biomedicală
Stomatologie
Metrologie
Optomecatronică
Teză de doctorat
Data publicării: 2023
Editura: Editura Politehnica
Citare: Erdelyi, Ralph Alexandru. Imagistică biomedicală în stomatologie și NDT folosind o gamă de tehnici de investigare, cu focus pe tomografia în coerență optică (OCT). Timișoara: Editura Politehnica, 2023
Abstract: Teza de doctorat are ca scop studiul OCT în imagistică biomedicală și metrologie și este structurată în opt capitole. Primele două capitole prezintă introducerea în subiect și stadiul actual al cercetării în domeniul tehnicilor de imagistică medicală, cu accent pe OCT și pe radiografiile dentare. Capitolul 3 și 4 se concentrează pe capacitatea OCT de a fi utilizat în stomatologie și pe sinergia determinată între radiografiile dentare și OCT. De asemenea, s-a realizat optimizarea funcționării aparaturii cu raze X folosind tehnologia OCT, obținând radiografii cu rezoluție superioară și doze de radiații reduse. În capitolele 5 și 6 s-a analizat capacitatea OCT în comparație cu microscopia electronică cu scanare (SEM) pentru studiul diferitelor materiale, inclusiv PLA printat (pentru generatoare de biogaz), precum și Zirconiu și Titan (pentru aplicații stomatologice). Capitolul 7 a avut ca obiectiv analiza adaptabilității fațetelor crenelate față de cele convenționale, utilizând OCT și Micro-CT. Concluziile au indicat o adaptabilitate superioară a fațetelor crenelate față de cele convenționale. Capitolul 8 conține concluziile tezei, evidențiind importanța și contribuția personală privind aplicarea tehnologiei OCT în imagistică biomedicală și metrologie. Studiul a demonstrat că OCT poate fi utilizată cu succes în stomatologie și că există avantaje semnificative în utilizarea acestei tehnologii în combinare cu alte metode imagistice. Optimizarea aparatelor cu raze X folosind OCT și analiza materialelor cu ajutorul acestei tehnologii reprezintă noi direcții de cercetare și aplicabilitate în domeniul medical.
URI: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/6364
Colecţia:Teze de doctorat/Phd theses

Fişierele documentului:
Fişier Descriere MărimeFormat 
BUPT_TD_ERDELYI RALPH.pdf10.58 MBAdobe PDFVizualizare/Deschidere


Documentele din DSpace sunt protejate de legea dreptului de autor, cu toate drepturile rezervate, mai puţin cele indicate în mod explicit.