Utilizaţi acest identificator pentru a cita sau a face link la acest document: https://dspace.upt.ro/xmlui/handle/123456789/732
Titlu: Cercetări privind optimizarea sistemelor de uscare prin congelare a alimentelor ; Analiza comportamentală a materialelor metalice şi a alimentelor
Autori: Anghel, Gabriela-Victoria
Subiecte: Materiale metalice
Alimente
Analiză chimică
Teză de doctorat
Data publicării: 2010
Editura: Timişoara: Editura Politehnica
Citare: Anghel, Gabriela-Victoria. Cercetări privind optimizarea sistemelor de uscare prin congelare a alimentelor ; Analiza comportamentală a materialelor metalice şi a alimentelor. Timişoara: Editura Politehnica, 2010
Serie/Nr. raport: 11 Ştiinţa şi Ingineria Materialelor;19
Abstract: Cercetările privind optimizarea sistemelor de uscare prin congelare (liofilizare) a alimentelor s-au realizat din perspectiva unei analize comportamentale a materialelor metalice care vin în contact cu alimentele supuse procesului. Oportunitatea temei abordate în teză este reliefată de nevoia crescândă de alimente de calitate, curate, de utilitate maximă nutrițională, care să asigure condiții de sănătate umană. Pornind de la stadiul actual al procesului de liofilizare aplicat alimentelor, sinteza principiilor teoretice, experiența practică anterioară, după o prezentare generală a variantelor constructiv-funcționale si instalațiilor industriale si de laborator, se trece la determinarea unui model sistemic generalizat de optimizare a sistemelor tehnice de liofilizare a alimentelor. În baza acestuia s-a elaborat un amplu program de cercetări experimentale atât asupra comportării materialelor metalice din construcția tăvilor suport cât si al alimentelor supuse liofilizării. Un accent deosebit se pune pe investigațiile microscopice asupra materialelor metalice, urmărindu-se tipologia și amploarea coroziunii, precum si a altor efecte datorate contactului a șapte tipuri de alimente, cu cinci categorii de aliaje metalice. Cercetarea experimentală a comportamentului alimentelor pe perioada procesului de liofilizare pornește de la un studiu asupra variației de temperatură în lichidele alimentare pe durata procesului, dezvoltând mai mult aspecte legate de efecte ale materialelor metalice asupra alimentelor, modificări cantitative ale conținutului de apă si nutrienți, ale concentrației de lipide neutre, prezența metalelor grele în alimentele liofilizate, efecte ale procesului de liofilizare asupra mediului. S-a emis o strategie de optimizare a sistemului tehnic de liofilizare, cu identificarea caracteristicilor materialului optim destinat construcției tăvilor suport. În anexe, pe lângă detaliile legate de ierarhizarea factorilor de influență, imagini microscopice ale materialelor metalice, se prezintă, în premieră, un catalog al alimentelor liofilizate.
URI: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/732
ISSN: 1842-7855
Colecţia:Teze de doctorat/Phd theses

Fişierele documentului:
Fişier Descriere MărimeFormat 
BUPT_TD_Anghel Gabriela.pdf68.16 MBAdobe PDFVizualizare/Deschidere


Documentele din DSpace sunt protejate de legea dreptului de autor, cu toate drepturile rezervate, mai puţin cele indicate în mod explicit.