Abstract:
În ultimii ani cercetătorii şi producătorii de alimente şi-au sporit interesul asupra unor metaboliţi secundari ai plantelor cum ar fi compuşii naturali fenolici şi polifenolici. Studii recente au arătat că, extractele din fructe de pădure aparţinând genului Vaccinium manifestă in vitro efecte antioxidante şi anticanceroase, efecte ce se datorează în mare parte compuşilor fenolici respectiv polifenolici.
Studiul efectuat a urmǎrit obţinerea de extracte din fructe de pădure valoroase prin conţinutul lor de compuşi polifenolici, în special antocianine, caracterizarea acestor extracte şi posibilitatea de utilizare în industria alimentară ca antioxidanţi în uleiuri vegetale respectiv în emulsiile 20% U/A ale acestora, ca şi copigmenţi naturali în vederea îmbogăţirii caracteristicilor cromatice ale vinurilor rosé şi alb, ca aditivi în creme bază cu aplicaţii în domenii diverse (alimentar, farmaceutic, cosmetic). În partea finală sunt prezentate activitatea antimicrobiană respectiv testarea in vivo a acţiunii acestor extracte asupra anumitor parametrii biochimici.